Welcome to ukhuahfillah.blogspot.com.. thanks to all.. Selamat datang saya alukan Kepada anda surfers budiman, semoga ukhwah dapat dibina.. Semoga silaturahim dapat dijalinkan

Thursday, November 20, 2008

Blog dalam Pelbagai bahasa

Salam kengkawan semua..

aku ader bende yang nak kongsi ngn korang semua ni, pasal blog aku yang boleh direct translated to pelbagai bahasa.. tadi aku dah try tukar p bahasa inggeris..kelakar nak mampus baca entri dalam bahasa inggeris broken ni..

kat bawah ni aku bubuh beberapa "part" yang aku amik guna "printsceen"..

klik picture utk besarkan yer...






So, kalo korang berminat nak baca entri blog aku dalam bahasa inggeris ni, boleh jer...

Korang klik jer kolum "Google Translate" kat bawah blog aku ni, then korang pilih la bahasa ape pun yang korang nak...

Selamat mencuba..

Wednesday, November 19, 2008

Sembuh dari 'Demam'


Aktiviti student yang dah abis exam... macam kenai je gambar atas tuh..?? hehe.. ni aku capture masa member aku tgh khusyuk main counter strike.. tapi aku takdela nak join main.. malas.. baik aku update blog aku ni.. hukhuk..

Assalamualaikum sahabat-sahabatku yang dikenali dan juga yang bakal dikenali.. hehe..

Alhamdulillah, tepat pukul 11.00am hari ini, akhirnya semua subject telah berjaya aku settle kan.. Mostly semester ni, semua subject boleh tahan jg la susahnya, dah la aku ni last minute study, masuk exam pun jawab je ape2 yang aku boleh jawab..

Alhamdulillah, Demam Exam yang aku alami hampir 3 minggu ni telah selesai jg yer..

Tawakkal je la lepas ni...
ni ler subjek aku yang last...soklan yang best.. dan memeningkan kepala hotak den..

So, lepas ni aku kena packing barang nak balik kampung.. balik kampung??? Bila sebut je "kampung"..terngat aku kat member sekolej aku ni.. member2 aku ramai dah balik kampung.. semua tak sabaq balik kampung.. nak jumpa keluarga la tu.. tapi tak kurang juga yg balik ni tak sabar2 nak jumpa ehm2 dorng..


Besarnyer beg.. tak sabar nak balik kampung yer?? beg masih berhabuk lagi.. baru kuar dr stor.. lepas ni baru nak bersihkan.. td excited sgt nk masukkn dlm blog, terus je capture... hukhuk.. malu nyer..

Member aku pun selalu jg tanya pada aku, tak balik kampung ker?? Tak rindu famili ker??

Mestila nak balik kampung, dah hampir 6 bulan aku tak balik kampung halaman aku, so sekarang la masanya aku nak balik jumpa famili tercinta aku..

Korang nak ikut ker?? boleh2...hehe.. tapi kepada sesaper yang nak ikut aku balik tu, kena la gtau awai2, boleh la kita beli tiket flight sama2 kan..

fuyoo naik flight ker nak balik kampung?? Fuyoo...bestnyer... biasala kampung aku kat 'oversea'.. So kena la naik flight..

Tapi kalo korang rasa nak naik sampan jer, takde masalah, tapi kena la bawak bekal makan tuk sebulan perjalanan yer.. hukhuk..

Kalo tak nak bwk bekal, no problem.., tpi korg kena la bawa pancing skali yer, kalo teringin nak makan ikan jerung, bolehla bubuh pancing kat sampan tu, sambil2 menunggu ikan jerung makan umpan pancing korng, bolehla melihat keindahan lautan ciptaan Allah swt, tapi jgn sampai kena rembat oleh ikan jerung tu, dah ler.. haha.. opss...!!! "terlebih sudah..."

Tuesday, November 18, 2008

Soutul Hikmah 3



Soutul Hikmah 2



Monday, November 17, 2008

Demam Exam (Part 2)

Exam...exam..exam....

Bila aku fikir ttg exam, otak aku mula la nak jd pening... Sbnrnya aku tak suka sgt dgn exam ni, kalo boleh, baik tak payah exam la.. Blajar jer.. huhu..

Smlm baru jer aku habis amik paper Electronic Asas, Ya Allah punyer la susah soklan.. dah la aku bagai nak rak study, pahtu yang kuar, ntah per jer.. So, aku pun gunakan la kemahiran menembak yang aku dah expert sejak aku di bangku sekolah lagi... Nasib baik tak koyak kertas jawapan aku smlm.. eeee..

Tawakkal jer la lepas ni, Allah perintahkan hambaNya utk bertawakkal selepas berusaha kan..

Ni adalah skit2 gambar nk tunjuk skit kat pembaca sekalian betapa aku ni rajin buat ulangkaji tuk subjek yang killer tu.. hehe..



Pen colour PINK plak tu...ni member aku yg bagi, jdik aku rembat jer.. dah dpt free..

Awat meja tu mcm meja budak tadika jer...????

cantik tak tulisan aku?? ni ler tulisan bakal guru... huhu..


siap guna hightlighter plk tu.. bagui2.. contoh plajar cemerlang...


Sunday, November 16, 2008

Risalah Soutul Hikmah 1

Assalamualaikum.. untuk entri yg terbaru ni, tibe2 je otak aku ni rasa nak post Risalah Soutul Hikmah yang dikeluarkan oleh Unit Penerbitan & Publisiti , Exco Latihan dan Pembangunan Sahsiah kolej tempat aku menginap...

Sebelum ni, kitorang just edar ke stiap rumah dalam bentuk hardcopy, so kepada sesaper yg duk sebumbung ngn aku, insyaallah korang mesti pena baca risalah2 mcm ni kan...

Jd, bila kau fkr2 balik, elok jg kalo aku post kan je bende ni kat blog kan... jd, semua yang buka blog aku boleh la bace kan... iyela, mungkin korang tengah duk boring2... jd bolehla luangkan masa sat tuk baca mende ni... hehe..

Ini merupakan keluaran pertama semester ni, yang keluaran lain, insyaallah akn aku upload sikit masa lagi... hajatnya nak buat satu satu kolum khas kat blog aku ni, khas tuk risalah ni jer... tapi nanti la dulu yer.. sekarang ni aku msh dok busy ngn final exam.. ade 2 subject lagi...

Okla, panjang plak mukadimah ni... sbg makluman semua, klik je kat imej risalah ni utk membesarkan imej...

Selamat membaca...




________________________________________________________________

p/s: kalo korang rasa nak edarkan risalah ni, amat dialu-alukan... Sekian harap maklum

________________________________________________________________

Saturday, November 15, 2008

Dilema Broadband (Part 2)

Ni plak 2nd version tuk Broadband explaination.. yang ini perbualan aku ngn Bro Eddie
utk pengetahuan pembaca budiman sekalian, (man_alhafiz)<<<[ id aku yang lain.. aku ader byk id tuk ym ni.. huhu]


Chatting begins....


man_alhafiz (11/15/2008 2:40:47 PM): salam bro..
man_alhafiz (11/15/2008 2:40:54 PM): nak tny skit boleh tak?
man_alhafiz (11/15/2008 2:41:00 PM): ttg broadband..

Eddie r.i.p (11/15/2008 3:33:01 PM): tanyalah
Eddie r.i.p (11/15/2008 3:33:06 PM): kalau aku leh jawab, aku jawab

man_alhafiz (11/15/2008 3:33:16 PM): rrg brodband
man_alhafiz (11/15/2008 3:33:22 PM): *ttg
man_alhafiz (11/15/2008 3:33:56 PM): tp td dah chat ngn kawan, kira faham2 la skit..
man_alhafiz (11/15/2008 3:34:10 PM): sy nak subcribe internet guna brodband..
man_alhafiz (11/15/2008 3:34:18 PM): smbung p PC
man_alhafiz (11/15/2008 3:34:51 PM): bro guna mxis o celcom?

Eddie r.i.p (11/15/2008 3:37:16 PM): yang pasti, jangan amik maxis. terrible!
Eddie r.i.p (11/15/2008 3:37:23 PM): celcom aku tak pernah try

man_alhafiz (11/15/2008 3:37:31 PM): aik naper?
man_alhafiz (11/15/2008 3:37:37 PM): ader problem ker maxis

Eddie r.i.p (11/15/2008 3:38:04 PM): tapi kalau pakai untuk rumah, better streamyx. more stable and more faster than wireless sebab guna cable

man_alhafiz (11/15/2008 3:38:32 PM): mcm wireless la tu..?

Eddie r.i.p (11/15/2008 3:38:33 PM): kalau nak portable, selalu travel, guna laptop, then baru ok pakai wireless broadband

man_alhafiz (11/15/2008 3:38:46 PM): ooo mcm tu..

Eddie r.i.p (11/15/2008 3:38:52 PM): kalau untuk rumah tak payah la... wireless nyer connection bukan stable sangat
Eddie r.i.p (11/15/2008 3:39:01 PM): baik pakai streamyx jer

man_alhafiz (11/15/2008 3:39:05 PM): sama harga ker brodband ngn strymix?

Eddie r.i.p (11/15/2008 3:39:11 PM): samer jer
man_alhafiz (11/15/2008 3:39:16 PM): ooo..

Eddie r.i.p (11/15/2008 3:39:22 PM): wireless kekadang lagi mahal

man_alhafiz (11/15/2008 3:39:36 PM): kalo streamix, nak p daftar kat maner?

Eddie r.i.p (11/15/2008 3:39:41 PM): maxis broadband RM138/months
Eddie r.i.p (11/15/2008 3:39:43 PM): streamyx 1 MB baru RM89 jer
Eddie r.i.p (11/15/2008 3:39:59 PM): daftar kat TM nyer office ar

man_alhafiz (11/15/2008 3:41:07 PM): bila dah dftr strmyx tu, TM ke yg p pasang strymix kat rumah?
man_alhafiz (11/15/2008 3:41:12 PM): ke kita buat sndiri?
man_alhafiz (11/15/2008 3:41:13 PM): huhu

Eddie r.i.p (11/15/2008 3:43:16 PM): diorang buat semua

man_alhafiz (11/15/2008 3:43:27 PM): owh mcm tu..

Eddie r.i.p (11/15/2008 3:43:27 PM): technician akan datang tolong setupkan
Eddie r.i.p (11/15/2008 3:43:42 PM): janji kena ada line telepon
Eddie r.i.p (11/15/2008 3:43:51 PM): kalau takde line tepon rumah, kena apply dulu lah

man_alhafiz (11/15/2008 3:43:51 PM): kalo takde?
man_alhafiz (11/15/2008 3:44:00 PM): apply kt TM jg ker?

Eddie r.i.p (11/15/2008 3:44:10 PM): pas tuh check ngan streamyx, tanya kalawan ngko tuh ada cavorage tak utk streamyx
Eddie r.i.p (11/15/2008 3:44:21 PM): *kawasan
Eddie r.i.p (11/15/2008 3:44:45 PM): amik sample no rumah orang sebelah, suruh diorang cross check
Eddie r.i.p (11/15/2008 3:44:55 PM): kalau ada, beerti ada lah

man_alhafiz (11/15/2008 3:44:57 PM): ok..

Eddie r.i.p (11/15/2008 3:45:08 PM): ko call 100
Eddie r.i.p (11/15/2008 3:45:08 PM): tanya operator tuh
Eddie r.i.p (11/15/2008 3:45:19 PM): semua pasal tmnet, tm, telekom, skang nih office samer jer
Eddie r.i.p (11/15/2008 3:45:22 PM): dah
Eddie r.i.p (11/15/2008 3:45:26 PM): aku nak sambung erja
Eddie r.i.p (11/15/2008 3:45:30 PM): bye

man_alhafiz (11/15/2008 3:45:31 PM): ok..tq bro
man_alhafiz (11/15/2008 3:45:35 PM): bye

Eddie r.i.p (11/15/2008 3:45:38 PM): bukak web tmnet.... baca

man_alhafiz (11/15/2008 3:45:44 PM): bereh..
man_alhafiz (11/15/2008 3:45:46 PM): rojer

Chatting Ends

Friday, November 14, 2008

Dilema Broadband (Part 1)

Assalamualaikum kengkawan semua..

Bertemu lagi kita... kali ni aku nak citer pasal broadband pulok... huhu.. aku sekarang ni tgh fening2 sb nak tlg subcribe kan internet tuk my brother.. dia kata boring duk rumah kalo dah pulang keje, so nak jg guna internet... so, akula jd mangsa nya.. dia suh aku tlg subcribe kan internet.. lagipun PC yg aku guna skrg ni, aku dah nak kirim kat abg aku.. aku nak tukaq laptop plk.. hehe.. susah skit guna PC ni, sb kalo ader assingment discussion yg perlu guna laptop, takkan la aku kena pikul PC aku ni plk kan... tak ke naya tu...

So, diringkas kan citer.. aku pun send la ym kat member2 yg tgh online via yahoo messenger.. tungu punyer tunggu.. ader sorg member yg tgh online ni bagi respons... muyassarah nabila nickname dia.. hehe.. kpd empunya nama, jgn mare yer.. aku sbnrnya nak edit dlu nama dia kat blog ni, tapi amek masa jg nak edit, so nak senang citer.. aku copy n paste jer...


PERBUALANAN bermula....

ar_rijalul_islam (11/15/2008 3:03:53 PM): salam
ar_rijalul_islam (11/15/2008 3:03:59 PM): tumpang tanya blh ker?
ar_rijalul_islam (11/15/2008 3:04:10 PM):
ar_rijalul_islam (11/15/2008 3:04:36 PM): kalo nak daftar brodband tu, kalo guna PC pun blh jg ker?
ar_rijalul_islam (11/15/2008 3:04:47 PM): ke laptop je blh?

muyassarah nabila (11/15/2008 3:08:32 PM): pc bleh
muyassarah nabila (11/15/2008 3:08:42 PM): latop pun bleh
muyassarah nabila (11/15/2008 3:08:47 PM): oven pun bleh

ar_rijalul_islam (11/15/2008 3:08:51 PM): amboi..

muyassarah nabila (11/15/2008 3:08:52 PM): ehehe
muyassarah nabila (11/15/2008 3:08:53 PM):

ar_rijalul_islam (11/15/2008 3:08:57 PM): lebih2 plk

muyassarah nabila (11/15/2008 3:09:07 PM): tu promo

ar_rijalul_islam (11/15/2008 3:09:07 PM): kalo pc kena beli modem ker?
ar_rijalul_islam (11/15/2008 3:09:19 PM): ke mcm ner?

muyassarah nabila (11/15/2008 3:09:26 PM): nnt dia bg modem siap dah
muyassarah nabila (11/15/2008 3:09:40 PM): smbung kat pc trus je

ar_rijalul_islam (11/15/2008 3:09:56 PM): so, modem yang kat cpu tu, kena remove dlu ker?

muyassarah nabila (11/15/2008 3:10:13 PM): ermmmm
muyassarah nabila (11/15/2008 3:10:22 PM): xpayah pun

ar_rijalul_islam (11/15/2008 3:10:25 PM): pehe dok?
ar_rijalul_islam (11/15/2008 3:10:38 PM): bpe hrga modem tu?

muyassarah nabila (11/15/2008 3:10:42 PM): dok oahe doh

ar_rijalul_islam (11/15/2008 3:10:50 PM): huhu..
ar_rijalul_islam (11/15/2008 3:10:53 PM):

muyassarah nabila (11/15/2008 3:11:00 PM): erm prmulaan sratus

ar_rijalul_islam (11/15/2008 3:11:07 PM): bulanan?

muyassarah nabila (11/15/2008 3:11:22 PM): dia ade pringkt2nye

ar_rijalul_islam (11/15/2008 3:11:31 PM): yg standard

muyassarah nabila (11/15/2008 3:11:41 PM): 68

ar_rijalul_islam (11/15/2008 3:11:58 PM): ni yg celcom kan..?
ar_rijalul_islam (11/15/2008 3:12:03 PM): dgr kata maxis mahal

muyassarah nabila (11/15/2008 3:12:03 PM): no
muyassarah nabila (11/15/2008 3:12:06 PM): maxis

ar_rijalul_islam (11/15/2008 3:12:10 PM): iyeke?
ar_rijalul_islam (11/15/2008 3:12:15 PM):

muyassarah nabila (11/15/2008 3:12:15 PM): yeps

ar_rijalul_islam (11/15/2008 3:12:37 PM): nak bli modem tu kat maxis center ke? ke kdai PC...

muyassarah nabila (11/15/2008 3:12:51 PM): kat mxis center

ar_rijalul_islam (11/15/2008 3:13:11 PM): ok
ar_rijalul_islam (11/15/2008 3:13:46 PM): moderm yg brodband pny tu kena smbung ke pc guna external wayar ker?
ar_rijalul_islam (11/15/2008 3:13:59 PM): byk tny plk
ar_rijalul_islam (11/15/2008 3:14:02 PM): hehe

muyassarah nabila (11/15/2008 3:14:12 PM): dia gune wayar cm wayar tepon
muyassarah nabila (11/15/2008 3:14:33 PM): klu nk yg kecik trus usb pun ade

ar_rijalul_islam (11/15/2008 3:14:38 PM): kiranya, moderm tu duk kat luar pc la..

muyassarah nabila (11/15/2008 3:14:40 PM): tp mahai sket
muyassarah nabila (11/15/2008 3:14:49 PM): yep

ar_rijalul_islam (11/15/2008 3:14:50 PM): bper?

muyassarah nabila (11/15/2008 3:15:22 PM): jap

ar_rijalul_islam (11/15/2008 3:15:29 PM): ok

muyassarah nabila (11/15/2008 3:15:37 PM): nk amek kaklter
muyassarah nabila (11/15/2008 3:15:39 PM):

ar_rijalul_islam (11/15/2008 3:15:44 PM): hehe
ar_rijalul_islam (11/15/2008 3:15:49 PM):
ar_rijalul_islam (11/15/2008 3:15:59 PM): main "congak" jer...

muyassarah nabila (11/15/2008 3:16:50 PM): utk keterngn lanjut
muyassarah nabila (11/15/2008 3:16:57 PM): http://muyassarah.blogspot.com/2008/08/brodband.html
muyassarah nabila (11/15/2008 3:16:57 PM): huhu
muyassarah nabila (11/15/2008 3:17:07 PM):

ar_rijalul_islam (11/15/2008 3:17:10 PM): siap ade link plk

muyassarah nabila (11/15/2008 3:17:20 PM): yeps

ar_rijalul_islam (11/15/2008 3:17:27 PM): mantap!!!

muyassarah nabila (11/15/2008 3:17:30 PM): sglanya dihujung jari
muyassarah nabila (11/15/2008 3:18:01 PM): tp mungkin sakit mate sket

ar_rijalul_islam (11/15/2008 3:18:08 PM): hehe

muyassarah nabila (11/15/2008 3:18:09 PM): kerna kesilapan teknikal
muyassarah nabila (11/15/2008 3:18:14 PM): pd kalernye

ar_rijalul_islam (11/15/2008 3:18:15 PM): ok no hal

ar_rijalul_islam (11/15/2008 3:27:26 PM): -dah habis baca..
ar_rijalul_islam (11/15/2008 3:27:40 PM): bagus2.. penerangan yg best..
ar_rijalul_islam (11/15/2008 3:27:57 PM): jazakillah..

muyassarah nabila (11/15/2008 3:28:02 PM): lamenye bace
muyassarah nabila (11/15/2008 3:28:02 PM): mengeje ke cikgu

ar_rijalul_islam (11/15/2008 3:28:13 PM): paham2la..

muyassarah nabila (11/15/2008 3:28:15 PM): ekeke

ar_rijalul_islam (11/15/2008 3:28:21 PM): color tulisan tu cantek sgt..

muyassarah nabila (11/15/2008 3:28:43 PM): xsakit mate?

ar_rijalul_islam (11/15/2008 3:28:59 PM): nak baca tu skali imbas, macam dah habis... tapi imbas kali kedua, eh tak hbs lagi rupanya
ar_rijalul_islam (11/15/2008 3:29:07 PM): hehe

muyassarah nabila (11/15/2008 3:29:18 PM): aik

ar_rijalul_islam (11/15/2008 3:29:26 PM): kena highlight guna cursor plk

muyassarah nabila (11/15/2008 3:29:29 PM): bnyak imbasan plak

ar_rijalul_islam (11/15/2008 3:29:42 PM): huhu

muyassarah nabila (11/15/2008 3:30:06 PM): tu templet lame

ar_rijalul_islam (11/15/2008 3:30:13 PM): tau..
ar_rijalul_islam (11/15/2008 3:30:16 PM): dah agak dah
ar_rijalul_islam (11/15/2008 3:30:27 PM): template pink plak tu
ar_rijalul_islam (11/15/2008 3:30:28 PM): huhu
ar_rijalul_islam (11/15/2008 3:30:33 PM):

muyassarah nabila (11/15/2008 3:30:46 PM): yeps

ar_rijalul_islam (11/15/2008 3:31:12 PM): anyways, tq for the informations..
ar_rijalul_islam (11/15/2008 3:31:24 PM): quite clean n clear..
ar_rijalul_islam (11/15/2008 3:31:27 PM): hehe
ar_rijalul_islam (11/15/2008 3:31:39 PM): eh, tsasul plk guna bhs omputeh..

muyassarah nabila (11/15/2008 3:31:49 PM): xpe je

ar_rijalul_islam (11/15/2008 3:31:50 PM): sy tak pandai kecek arab..

muyassarah nabila (11/15/2008 3:31:54 PM): nk bhse jepun pun bleh

ar_rijalul_islam (11/15/2008 3:32:00 PM): huhu
ar_rijalul_islam (11/15/2008 3:32:09 PM): arigato kamshito..

muyassarah nabila (11/15/2008 3:32:40 PM): mende tuh
muyassarah nabila (11/15/2008 3:32:44 PM): eheheh

ar_rijalul_islam (11/15/2008 3:32:57 PM): kata td pehe bhs jepun.

muyassarah nabila (11/15/2008 3:33:07 PM): xkate pahe
muyassarah nabila (11/15/2008 3:33:23 PM): cume kate bleh aje

ar_rijalul_islam (11/15/2008 3:33:31 PM): hehe

PERBUALAN tamat...
---------------------------------------------------------------------------------------------
p/s: kepada pembaca yang budiman sekalian, diharap dengan post aku ni, korang yang sblm ni pening2 pasal brodband tu aper, lepas ni, bila sebut je brodband, korg takdela buat muka tak tau jer.. hehe..
-----------------------------------------------------------------------------------------------

Monday, November 10, 2008

Panggilan dari Ar-Raudah..


2 miscall received from +966521..

Mata aku cuba melihat semula no hp yg tertera kat skrin hp aku... no maner plak ni.. tak pena2 aku dpt panggilan daripada no yg sungguh aneh ni.. ke ade panggilan dari angkasa lepas..

hehe..gurau jer la..

So, aku pun try buat miscall kat no hp tu, iyerla nak kol plk, nt hbis kredit aku..dah la skrg ni tgh musim poket nak kering.. hehe..

Lepas jer aku buat miscall smula, dalam beberapa saat lepas tu, hp aku bbunyi.. lagu nasyid plak tu.. iyerla, dah aku set lagu nasyid as a ringtone, jdik kuarla lagu nasyid.. (skdr iklan jer)

Arrijal: Hello... saper disana.. aku disini
.. hehe..

Mrs. X : helloo.. boleh cakap ngn ***** (nama aku la)...?


Arijal: ya..sy yg bcakap ni...akak kat maner skrg?

Mrs. X: Akak kat raudah skrg ni... tgh tgu solat Asar... bestnyer kat sini dik.. akak doakan adik pun dapat pegi sini secepat yang mungkin...



...blah..blah..panjang lagi citer antara aku n akak aku ni.. tapi mls nak tulis ..penat la..huhu


Untuk pengetahuan pembaca budiman sekalian, yg kol aku tu akak aku yg tunggal, dia n abang aku p mekah tahun ni sb nak sempurnkan rukun islam yang ke5...

Abg aku mula2 nyer takde pun nak naik mekah, tapi dsebabkan akak aku kena pegi ngan muhrim, sb tu la abg aku yg ke 5 dgn sukarelanya mjadi "bidan terjun"...

Tapi alhamdulillah, abg aku pun dah selesai mjalani kursus haji dgn sempurna sebelum pegi sana.. so skrg ni dorg kat Raudah.. jeles plak aku...

korg doa2kan yer smga Allah mudahkan akak dan abang aku utk menyempurnakan ibadah haji, smg mereka mdpt haji yang mabrur..

doakan utk aku jg yer smg aku pn dapat p sana ..

Amiin ya Rabbala'alamiin..


Wednesday, November 5, 2008

Demam Exam (part 1)


Assalamualaikum kepada teman-teman seperjuangan sekalian..


Aku pasti mostly pelajar-pelajar kat Universiti tempat aku bljr ni semua tgah dok pening2 kepala sb baca kitab-kitab kan...ade baca kitab pedagogi, kitab sains alam sekitar, sejarah pun ader.. dan byk kitab lagi yang ntah2.. hehe..

macam aku ni, baca kitab-kitab fizik la plk lepas ni...karangan elbert einstein..huhu.. takdela, gurau jer..

3 hari yang lepas, aku dok bergelumang dengan kitab 4P, TSE, TSP... hehe.. korang tau tak, ape 4P, TSE dan TSP tu...? kalo tak tau, baik korang tak pyh amik tau la...nanti korg pun jd pening2...

Aku sbnrnya baru je habis 3 paper.. Lega skit la..td baru jer amik paper TSP, byknyer soklan, dah tu dalam bahasa omputeh plk tu, mcm la aku ni matsaleh... lecturer ni mesti pikiq aku ni terror sgt bhs omputeh ni, dia p bagi aku jwb soklan dlm bhs omputeh ni, btambahla pening kepala aku..

tapi takpola, Lepas ni, aku juz concentrate only to my major subject je la... yang lepas2 ni, semua subject yang tak major..huhu... walaupun tak major, pening kepala jg la aku dibuatnya... biasala, study last2 minute mmgla macam tu... haha...

apa boleh buat, aku ni bukannya jenis yg rajin sgt nak baca awal2 ni, takut nanti masa nak exam, apa yang dah dihafal tu, hilang... tak ke naya tu... huhu.. tapi aku advice pada kengkawan kat luar sana tu, jgn buat macam ape yg aku buat, nanti korg pun jd "mental problem"... hahha.. aku tak kuasa nak tanggung...

"ALLAHUAKBAR ALLAHUAKBAR..."

eh2.. dah azan zohor la...

okla ya yer.. len kali aku sambung "diari" aku ni...
nak pi solat zohor dulu, yang tu lebih penting kan...kan..

posted on: Thursday on 1.00pm


Ni adalah antara kitab yang telah diuji semasa final exam baru2 ini..
Kitab TSE (Environmental Science)
Kitab 4P (Pengujian, Pengukuran, dan Penilaian Pendidikan)


Alhamdulillah, untuk final exam kali ini, jadual aku takdela padat sangat.. so, level ketensenan yang aku hadapi takdela seteruk member2 aku yang lain..

Sekarang ni aku masih dalam tempoh preparation for the next coming subject.. my major subjects..

Thermodynamic on 12/11/2008
Basic Electronic on 17/11/2008
Introductory of Biology II on 20/11/2008

hopefully, untuk semester ni, aku target at least dapat 4.00 <<< kena letak target yg paling tinggi la kan.. hehe..

Moga Allah mudahkan segalanya.. Amiin ya rabbal'alamiin..

p/s: nt kalo free, aku sambung balik citer aku dalam mghadapi final exam ni...

Wednesday, October 29, 2008

Diari untuk lelaki 2

(sambungan dari post yang lepas)

Tugas tugas dan kewajipan Lelaki Soleh

1. Mencari nafkah ( belanja hidup)
2. Berjihad Fisabilillah.
3. Melindungi dan membela kaum yang lemah dan tertindas.
4. Memimpin, mendidik dan berlaku adil terhadap isteri.

1. MENCARI NAFKAH..........


Tugas mencari nafkah diberatkan kepada kaum Lelaki kerana kelebihan dalam penciptaannya yang berupa kekuatan fizikal dan akal fikirannya. Oleh itu Lelaki mampu untuk bekerja keras untuk mencari nafkah, memberi perlindungan dan pertahanan maruah kehidupannya terutama kepada keluarga, agama, bangsa dan agamanya. Inilah sebabnya lelaki diangkat menjadi pemimpin bagi kaum wanita. Oleh itu, seorang lelaki muslim, lelaki dan suami yang soleh, tidak akan melalaikan tugas ini. Ia wajib bekerja menurut apa sahaja kemampuannya. Dalam melaksanakan tugas ini, dia haruslah MEMBETULKAN NIATnya iaitu ikhlas untuk mencari keredhaan Allah swt. Dia tidak akan merasa MALU untuk melakukannya sebaliknya gembira dan berbangga terhadap pekerjaannya lebih lebih lagi perkara yang halal.


Lelaki soleh tidak akan lupa untuk mengingati hari akhirat tetapi menjadikannya sebagai tujuan yang utama. dia bekerja didunia untuk mencari keuntungan di akhirat, bukannya mengejar keduniaan semata-mata. Dengan cara ini, usahanya akan sentiasa berhasil dan berjaya didunia dan akhirat. Seperti kata ulama Salaf yang bermaksud; Wahai anak Adam! Juallah duniamu dengan akhirat, maka engkau akan UNTUNG semuanya, tetapi jangan engkau jual akhirat dengan dunia, maka engkau akan RUGI semuanya.

" Bagi orang orang yang telah mengerjakan kewajipan agamanya dengan baik, kemudian terasa penat dan letih pada malamnya, sehingga tidak dapat mengerjakan amalan amalan sunnah, maka Allah dan RasulNya memberikan jaminan dengan ampunan sepanjang malam yang dilaluinya dengan tidur yang nyenyak".

Inilah antara ganjaran yang akan dikurniakan kepada lelaki soleh yang mencari nafkah dengan bersungguh sungguh. Terdapat dua cara orang berusaha mencari nafkah seperti yang dianjurkan oleh ISLAM.

Pertama:Hendaklah ia tidak melalaikan tugasnya terhadap Allah swt. dan janganlah ia meninggalkan nilai nilai yang LUHUR.


Kedua :Hendaklah dilakukan dengan cara yang halal, bersih dan tidak membawa apa apa kemudaratan kepada orang lain dan tidak pula bertentangan dengan peraturan-peraturan umum.


Antara cara cara pencarian harta yang diharamkan oleh Islam ialah:

1. Riba,
2. Penimbunan barang barang yang menjadi hajat orang ramai,
3. Perjudian dan perdagangan minuman keras,
4. Berlaku penipuan dalam penimbangan dan penukaran barang,
5. Mencuri
6. Memakan harta orang lain dengan cara yang bathil seperti yang diterangkan dalam surah An Nisa 4, ayat 29.


2. BERJIHAD FISABILILLAH


Jihad merupakan amal yang paling utama dan puncak ketinggian Islam. Tidak ada satu pun amalan soleh yang dapat menandingi Jihad. Orang soleh tidak sedikit pun merasa gentar dan takut apabila berjuang menegakkan agama Allah sebaliknya sentiasa tersenyum bangga menjadi seorang Pegawai Allah dengan gelaran paling indah iaitu MUJAHIDIN. Inilah yang dimaksudkan dengan lelaki soleh, yang mana pekerjaan utamanya membunuh atau terbunuh. Jika tidak terbunuh, maka ia mesti membunuh. Tidak terdapat alternatif lain kecuali satu antara dua 'YUQTAL AU YAGHLIB' yakni TERBUNUH atau MENANG.


3. MELINDUNGI DAN MEMBELA KAUM YANG LEMAH DAN TERTINDAS

Sememangnya sejak akhir-akhir ini golongan kafir senantiasa mencari peluang untuk menindas dan menakhluki negara-negara serta umat- umat Islam. Orang orang yang soleh haruslah peka dan bersedia untuk bertindak balas supaya umat-umat Islam tidak akan ditindas dengan sewenang-wenangnya oleh golongan tersebut.

" Wahai lelaki soleh...! tugas dan tanggungjawabmu bukanlah ringan, bayangkan langit dan gunung tidak mampu membawanya. Kamu sajalah yang akan tampil dan mampu menyelesaikan persoalan besar ini. Orang orang yang lemah dan sedang tertindas sentiasa menanti kehadiranmu. Mereka berdoa agar kamu segera tiba untuk menjadi pembela dan penolong bagi mereka."

Inilah laungan yang senantiasa terdengar daripada golongan golongan yang tertindas dan mengharapkan bantuan. Oleh itu lelaki yang soleh haruslah memainkan peranannya sebagai pembela agama sama ada secara langsung ataupun tidak langsung demi untuk mengekalkan kedaulatan agama Islam

4. MEMIMPIN DAN MENDIDIK ISTERI......

1. Mengajar dan membimbing dengan cara yang baik sehingga isteri isteri yang tidak solehah menyedari akan kesilapannya dan menukar cara hidupnya menjadi isteri solehah.
2. Menangani isteri yang bodoh dan keras kepala dengan bijaksana sehingga dia menyedari hakikat yang sebenarnya dan bersedia mengubahnya.

Demikianlah cara cara yang telah digariskan oleh Islam untuk mengatasi masaalah ketidaksesuaian suami isteri dalam kehidupan rumah tangga. Apabila menghadapi sebarang kesulitan, lelaki soleh tidak akan cepat melatah dan bertindak menurut nafsu dan perasaan semata-mata tanpa mengambil kira perasaan orang lain. Lelaki soleh akan bertindak dengan cara yang lebih effisien dan bijaksana dan senantiasa memohon petunjuk dari Allah swt. Dengan ini kebahagiaan rumahtangga akan dapat dikekalkan buat selama lamanya. Berlaku baik terhadap isteri Suami yang soleh akan sentiasa maenjaga kebajikan keluarganya terutama isterinya. Ia senantiasa menjaga hati dan perasaan pasangannya dan sentiasa menggembirakan isterinya. Mereka juga akan bertanggungjawab dalam menguruskan urusan rumahtangga, dan bekerjasama dengan isterinya.



Sabda Rasulullah:


"Orang yang terbaik diantara kamu adalah orang yang terbaik terhadap isterinya, dan aku adalah orang yang terbaik diantara kamu terhadap isteriku. "


( HR Ibnu Majah )


Tauladan Rasulullah Dalam kehidupan berkeluarga.......

A: Keadaan beliau sebagai suami dan ayah B: Kebiasaan beliau di tengah kehidupan bekeluarga C: Cinta kasih beliau terhadap isteri dan anak.

Wassalam.

Tuesday, October 28, 2008

Diari Untuk Lelaki 1

Assalamualaikum,

Nampaknya lama dah aku tak post bende baru kat sini.. biasala sibuk dengan persiapan nak final exam pada 3hb November ni.. eh2.. sempat lagi post new intri ni.. hehe.. saje jer.. dok boring2 baca buku ni, jadi aku pun carila entri yang sesuai nak di post kan dalam 'diari' aku ni...

Jadi bila aku search "ciri lelaki soleh".. akhirnya aku pun dapatla maklumat ni.. semoga ia bermanfaat utk golongan yang bernama lelaki, muslimin, boys...ataupun dengan kata mudahnyer..arrijal...

SIAPAKAH YANG DIMAKSUDKAN DENGAN LELAKI SOLEH


Lelaki Soleh dapat di definisikan sebagai seorang lelaki muslim yang beriman (mukmin), bersih dari segi zahir dan batinnya, mengambil makanan yang bersih dan halal(bukan dari sumber yang haram) serta sentiasa berusaha menjauhkan dirinya dari perkara perkara yang akan mendorong kearah maksiat dan menariknya ke jurang NERAKA yang amat dalam.
Lelaki soleh juga ialah seorang lelaki yang sentiasa taat kepada Allah swt. dan RasulNya walau di mana sahaja mereka berada dan pada bila bila masa sahaja. Kesolehan dan keimanan seseorang tidak dapat dilihat dan diukur dari segi lahiriah semata mata kerana ianya adalah berkait rapat dengan masalah AKIDAH dan KEYAKINAN, kepada siapa dia menyerah keyakinan dan ketaatan dan sebaliknya.
TAUHID merupakan dasar tertinggi dalam kehidupan yang harus sentiasa dipelihara kerana apabila tauhid tidak betul dan sempurna, maka seluruh amalan yang dilakukan adalah sia-sia sahaja. Apabila telah jelas kepada siapa kita memberikan perwalian dan terhadap pihak mana kita menolak kepimpinan, barulah Tauhid akan menjadi kenyataan dan berdiri dengan tegaknya dalam jiwa seseorang.
Oleh yang demikian, jelaslah bahawa kesolehan seseorang lelaki itu tidak dapat dinilai dari segi lahiriah semata-mata. Ianya adalah lebih jauh dan mendalam dari itu semua.
Antara hal-hal yang harus dilihat dan dikaji pada setiap individu muslim ialah perkara-perkara yang bersangkutan dengan keyakinan, tujuan dan pandangan hidup serta cita-cita dan jalan hidup seseorang itu.


KRITERIA-KRITERIA LELAKI SOLEH SEPERTI YANG DIMAKSUDKAN OLEH AL QURAN DAN AL HADIS.....

1. Sentiasa taat kepada Allah swt dan Rasullulah saw.

2. Jihad Fisabilillah adalah matlamat dan program hudupnya.

3. Mati syahid adalah cita cita hidup yang tertinggi.

4. Sabar dalam menghadapi ujian dan cabaran dari Allah swt.

5. Ikhlas dalam beramal.

6. Kampung akhirat maejadi tujuan utama hidupnya.

7. Sangat takut kepada ujian Allah swt. dan ancamannya.

8. Selalu memohon ampun atas segala dosa-dosanya.

9. Zuhud dengan dunia tetapi tidak meninggalkannya.

10. Solat malam menjadi kebiasaannya.

11. Tawakal penuh kepada Allah taala dan tidak mengeluh kecuali kepada Allah swt

12. Selalu berinfaq samaada dalam keadaan lapang mahupun sempit.

13. Menerapkan nilai kasih sayang sesama mukmin dan ukhwah diantara mereka.

14. Sangat kuat amar maaruf dan nahi munkarnya.

15. Sangat kuat memegang amanah, janji dan kerahsiaan.

16. Pemaaf dan lapang dada dalam menghadapi keboduhan manusia, sentiasa saling koreksi sesama ikhwan dan tawadhu penuh kepada Allah swt.

17. kasih sayang dan penuh pengertian kepada keluarga.


Selain daripada ciri-ciri diatas, orang orang yang soleh juga merupakan insan insan yang senantiasa mendapat ujian dan cubaan daripada Allah swt. setelah para nabi dan orang orang yang mulia. Mereka menghadapi segala ujian tersebut dengan hati yang tabah dan tetap teguh dalam keimanan serta pendirian. Mereka tidak mudah menyerah kalah dari keganasan dan tekanan musuh.



(bersambung untuk siri akan datang...)

p/s: Semoga Bahan yang dikongsi bersama ini mampu dimanfaatkan bersama...

Sunday, October 19, 2008

Diari untuk Muslimat

Assalamualaikum warahmatullah.. aku bebaru ni dapat emel dari sorg member tu.. bila kau baca emel yg dia hantaq kat aku, rasanya elok kalo aku kongsikan bersama dengan para pembaca yg budiman.. Semoga ia mampu memberi manfaat utk kita semua.. especially kepada manusia yang bergelar perempuan, ladies, or muslimat....

Ciri ciri wanita solehah

Tidak banyak syarat yang dikenakan oleh Islam untuk seseorang wanita
menerima gelaran solehah, dan seterusnya menerima pahala syurga yang
penuh kenikmatan dari Allah s.w.t.

Mereka hanya perlu memenuhi 2 syarat iaitu :

1. Taat kepada Allah dan RasulNya
2. Taat kepada suami

Perincian dari dua syarat di atas adalah sebagai berikut :

1. Taat kepada Allah dan RasulNya

Bagaimana yang dikatakan taat kepada Allah s.w.t. ?
- Mencintai Allah s.w.t. dan Rasulullah s.a.w. melebihi dari segala-galanya.
- Wajib menutup aurat
- Tidak berhias dan berperangai seperti wanita jahiliah
- Tidak bermusafir atau bersama dengan lelaki dewasa kecuali ada
mahram bersamanya
- Sering membantu lelaki dalam perkara kebenaran, kebajikan dan taqwa
- Berbuat baik kepada ibu & bapa
- Sentiasa bersedekah baik dalam keadaan susah ataupun senang
- Tidak berkhalwat dengan lelaki dewasa
- Bersikap baik terhadap tetangga

2. Taat kepada suami

- Memelihara kewajipan terhadap suami
- Sentiasa menyenangkan suami
- Menjaga kehormatan diri dan harta suaminya selama suami tiada di rumah
- Tidak bermasam muka di hadapan suami
- Tidak menolak ajakan suami untuk tidur
- Tidak keluar tanpa izin suami
- Tidak meninggikan suara melebihi suara suami
- Tidak membantah suaminya dalam kebenaran
- Tidak menerima tamu yang dibenci suaminya
- Sentiasa memelihara diri, kebersihan & kecantikannya serta rumah tangga

FAKTOR YANG MERENDAHKAN MARTABAT WANITA

Sebenarnya puncak rendahnya martabat wanita adalah dari faktor
dalaman. Bukanlah faktor luaran atau yang berbentuk material
sebagaimana yang digembar-gemburkan oleh para pejuang hak-hak palsu
wanita.

Faktor-faktor tersebut ialah:

1) Lupa mengingat Allah

Kerana terlalu sibuk dengan tugas dan kegiatan luar atau memelihara
anak-anak, maka tidak hairanlah jika banyak wanita yang tidak
menyedari bahawa dirinya telah lalai dari mengingat Allah. Dan saat
kelalaian ini pada hakikatnya merupakan saat yang paling berbahaya
bagi diri mereka, di mana syaitan akan mengarahkan hawa nafsu agar
memainkan peranannya.

Firman Allah s.w.t. di dalam surah al-Jathiah, ayat 23: ertinya:

" Maka sudahkah kamu melihat orang yang menjadikan hawa nafsunya
sebagai Tuhannya dan Allah membiarkannya sesat berdasarkan ilmunya.
Dan Allah telah mengunci mati pendengaran dan hatinya dan meletakkan
tutupan atas penglihatannya."

Sabda Rasulullah s.a.w.: ertinya:
"Tidak sempurna iman seseorang dari kamu, sehingga dia merasa
cenderung kepada apa yang telah aku sampaikan." (Riwayat Tarmizi)

Mengingati Allah s.w.t. bukan saja dengan berzikir, tetapi termasuklah
menghadiri majlis-majlis ilmu.

2) Mudah tertipu dengan keindahan dunia.

Keindahan dunia dan kemewahannya memang banyak menjebak wanita ke
perangkapnya. Bukan itu saja, malahan syaitan dengan mudah
memperalatkannya untuk menarik kaum lelaki agar sama-sama bergelumang
dengan dosa dan noda. Tidak sedikit yang sanggup durhaka kepada Allah
s.w.t. hanya kerana kenikmatan dunia yang terlalu sedikit.

Firman Allah s.w.t. di dalam surah al-An'am: ertinya:

" Dan tidaklah penghidupan dunia ini melainkan permainan dan kelalaian
dan sesungguhnya negeri akhirat itu lebih baik bagi orang-orang yang
bertakwa, oleh kerana itu tidakkah kamu berfikir."

3) Mudah terpedaya dengan syahwat.

4) Lemah iman.

5) Bersikap suka menunjuk-nunjuk.

Dunia adalah perhiasan, perhiasan dunia yang terbaik adalah Wanita yang solehah.

Wednesday, October 15, 2008

pengajaran untuk semua..

"Abang ni, pakai tu elok-elok la sikit," kata Liza lembut sambil membetulkan pakaian Usin.
Usin tersenyum memandang isterinya.

"Cantik isteri abang hari ni," Usin mencubit pipi Liza lembut.

"Ayah, ayah, cepat la yah," Farah dan Adi meluru masuk ke bilik kerana dah tak sabar-sabar nak bertolak pulang ke kampung.

"Yelah, yelah, ayah dah siap ni.".
Liza hanya tersenyum melihat suaminya itu melayan karenah anak-anak mereka yang comel dan manja.

"Abang, dah lama kita tak balik kampung macam ni, ye?"
"Iyelah, maklumlah abang ni sibuk dengan urusan perniagaan. Baru kali ni abang ada peluang untuk cuti panjang." Usin berkata kepada isterinya tercinta.

Perjalanan daripada KL ke Tangkak mengambil masa lebih kurang empat jam. Farah dan Adi dah pun terlelap kat kerusi belakang. Begitu juga dengan isterinya, Liza.

"Tak sabar rasanya nak tiba kat kampung," Usin berkata dalam hati.

Sedikit demi sedikit Usin menekan minyak keretanya. Semakin lama keretanya semakin laju dan Usin semakin seronok. Usin dah tak sabar untuk segera sampai ke kampungnya. Pedal minyak ditekannya lagi dan Honda Civicnya mula memecut. Usin cilok kiri, cilok kanan. Habis semua kenderaan dipotongnya. Bangga betul Usin masa tu. Terlupa dia sekejap pada anak dan isterinya yang sedang tidur.

"Eh abang, kenapa bawa laju sangat ni?" tiba-tiba Liza terjaga dari tidurnya.

"Tak ada apa la sayang, rileks...cepat sikit kita sampai kampung nanti."

"Sabar bang, sabar. Biar lambat tak apa....jangan laju sangat bang, Liza takut."

Liza cuba memujuk Usin supaya memperlahankan kenderaannya.

"Rileks Liza.tak ada apa-apa," Usin terus memotong bas ekspres di depannya tanpa was-was.

"Haaa..kan, tengok. Tak ada apa-apa kan?" kata Usin setelah berjaya memotong bas ekspres tadi.

"Sudah la tu bang." "Ha... tu ada satu lagi bas ekspres. Liza tengok abang motong dia aaa...."

Usin terus masuk gear 3, pedal minyak ditekannya hingga jejak ke lantai.
Usin terus membelok ke kanan untuk memotong dan ....di depannya tersergam sebuah lori balak yang besar dan gagah dan.....

BANG!!…

"Usin....bangun Sin," sayup-sayup terdengar suara emaknya.
Usin membuka matanya. Dia terlihat emaknya di situ.

"Mana Liza mak? Macammana dengan Liza mak?
Farah, Adi....mana anak-anak saya mak?"

Bertubi-tubi Usin menyoal emaknya.

Usin tak dapat menahan kesedihannya lagi. Usin menangis semahu-mahunya di depan emaknya. Emaknya memandang Usin tepat-tepat.

"Macamana dengan isteri Usin mak, Liza?" Usin masih terus menangis.

PANGGG!!…

Kepala Usin yang botak itu ditampar oleh emaknya dengan tiba-tiba. Usin terdiam.
Kenapa emaknya buat dia macam tu?

"Banyak la engkau punya isteri! Keja pun pemalas ada hati nak berbini.
Tu la, tidur lagi senja-senja macam ni!

Dah! Bangun pegi sembahyang!" emaknya terus merungut sambil berlalu keluar...
....dan Usin tersengih keseorangan. Rasa macam nak masuk dalam tin biskut!

Wednesday, October 8, 2008

Baik Punyer Petua..

Ni petua yang baru aku dapat dari petugas stesen minyak petronas kat tanjong malim....
masa-masa tengah gawat dengan harga minyak naik melambung nitentu korang nak isi minyak dengan harga yang dulu atau lagi murah dari dulu aku dengan supervisor minyak ni agak rapat la, so dia rasa aku org yang agak sesuai kot utk dia berikan tips mcm mana nak turunkan harga2.52 sen kat pam minyak jadi 1.98 or suka ati korang la nak letak berapa sen... mula2 mmg aku tak percaya... tapi......


1.Korang kena gi kaunter pam tu cakap nak isi penuh bagi le berapapun... dengan mengatakan isi penuh jer korang boleh setting balik hargakat pam korang pilih tu... x kira la pam 1 ke, pam 2 ker jgn pam angin atau NGV

2. korang gi balik kat pam korang tu, dan jgn angkat nozel lagi.
kat pam tu kan ada dua punat2 utk nomor (bukan utk credit card tau)yang bawah pada screen liter tu... kira mcm nak isi manual nyer hargala

3. korang tekan 'clear' - utk resetkan harga yang kaunter minyak tu set tadi
then korang tekan enter - 3x

4. then korang tekan '0' , '0', '1', '9', '8' (1.98 sen seliter) atau korang tekan la berapa pun korang suka

5. pastu korang tekan enter - 3x sekali lagi

6. tekan butang clear - 2x

7. Then korang tekan berapa puluh korang nak isi

8. Tekan enter lepas dah masukkan nilai isian  

pastu... supervisor petrol pam akan jumpa korang


"woi apa ko buat ni... main tekan-tekan ni... xde keje lain ker...!!!!"
Hehehe..

Sunday, October 5, 2008

diari 15

Hanya Tinggal Kenangan


Diari ni aku coretkan semata-mata kerana ingin mengimbas kembali kenangan bersama sahabatku yang kini baru sahaja pergi menghadap Ilahi..

Aku mula mengenali beliau ketika aku dah berada di semester 3 di Universiti, kerana beliau ketika itu baru sahaja mendaftar sebagai pelajar baru ambilan pada tahun itu..

Alhamdulillah, bermula daripada pertemuan itu, hubungan kami sebagai sahabat semakin akrab kerana masing-masing mempunyai tujuan yang sama, bagaimana nak mewujudkan suasana keagamaan dlm diri setiap pelajar di kolej dan juga di kampus..

Masjid merupakan tempat di mana kami bertemu kerana menghadiri suatu mesyuarat yang melibatkan pelajar2 baru dan lama berhampiran dengan kampus tempat kami belajar..

Beliau merupakan sahabat yang amat baik dari segi pergaulan dengan orang lain..

Aku mendapat tahu, arwah menghidap demam campak yang teruk semasa Raya baru2 ni, then keluarganya telah menghantar arwah ke ICU.. di sana lah beliau telah menemui ajal dan bertemu Allah..


Arwah Adnan.. semoga Allah mencucuri rahmat ke atas beliau..

Marilah kita sume sesame meyedekahkan Al-Fatihah kepada arwah.. semoga dengan bacaan Al-Fatihah ini memudahkan beliau melalui kehidupan di alam barzakh sana..

“setiap yang bernyawa pasti akan merasai kematian”

diari 14

4 hb oktober 2008


Hari ni dah masuk hari ke4 aku beraya.. walaupun berada di perantauan, tapi Alhamdulillah masih dapat merasakan suasana hari raya bersama dengan teman-teman..

Rezeki di bulan syawal ni nampaknya Allah permudahkan, hampir setiap hari aku dapat jemputan untuk beraya di rumah teman-teman yang buat rumah raya terbuka.. wlaupun hanyalah sekadar sederhana, namun kami tetap gembira dengan suasana itu..

Cuma hari ni ada berita yang amat menyedihkan buat kami.. ceritanya bermula begini..

.................................

Apabila aku selesai menunaikan solat sunat qobliah zohor, aku chek handphone yang aku letak kat tepi aku.. sesajer jer.. sementara menanti iqomah oleh muazzin..

Handphone aku ni aku dah set dalam mode “senyap”, so sbrg panggilan memang aku tak perasan..

...............................

Bila aku chek hnpone aku tu, tertera ayat ni kat skrin hnphone:

<>

.................................

Aku pun hantaq la mesej kat member aku ni..iyerla, kot2 ader perkara penting yg dia nak habaq kat aku..seingat aku, dia jarang call aku kalo sekadar main2 jer..oh ya, nama member aku ni Nazri jer, sajer je aku letak Daie Nazri Khar.. nak mudahkan aku utk kenalpasti Nazri maner satu kan..

..................................................

Aku pun mula taip mesej:

“ader ape tuan yang mulia?”

..................................................

Aku selalu gunakan gelaran “tuan yang mulia” kpd kengkawan aku, nak eratkan silaturrahim..

Tak sempat lagi member aku ni reply, muazzin dah iqomah dah..

So, lepas jer selesai solat zohor, aku chek semula hnphone aku..

...............................................................

<>

1 message from Daie Faiz

1 message from Daie Nazri Khar

Aku pun baca mesej daripada member2 aku ni..

“Al-fatihah untuk Adnan yang telah kembali ke rahmatullah”

From: Daie Faiz

“Sahabat kita Adnan pg ke rahmatullah.. Al-Fatihah”

From: Daie Nazri Khar

.....................................................

INNALILLAHI WAINNA ILAIHI RAAJIUN...

Ya Allah..

Terasa baru jer jumpa dengan Arwah sebelum cuti raya yang lalu.. sekarang ni, arwah dah pergi bertemu Allah... mendahului kami semua.. semoga Allah meletakkan arwah di tempat yang mulia bersama org2 mukmin.. Amiin ya Rabbal ‘alamiin..

Thursday, October 2, 2008

diari 13

Aku dan Kad Raya


Kali ni aku try tuk design kad raya aku sendiri.. boleh tahan jg la yer.. ni pun aku buat last2 minit.. kepada yang menerima kad ghayo aku ni, kira bertuah la yer..dapat kad raya yang aku buat sendiri.. haha.. iyerla korang tak boleh jmp kad raya ni kata mane2..sb takdok di pasaran kad ghayo.. kos print kad raye ni rm1.50 jer.. so sbrang tempahan kad raye atau ape2 jenis kad, boleh hubungi no talian ni.. 999... he2.. mesti polis heran sb korg kol dorg utk buat tempahan kad..

diari 12

1 hb 10 2008 (1 syawal)

Hari ni merupakan hari yang amat bermakna buat seluruh umat islam, sbg tanda kesyukuran di atas nikmat yg Allah dah beri pada semua manusia.. Dan hari ni jg telah berakhirnya bulan puasa yang penuh dengan keberkatan.. smg Allah limpahkan rahmat pada kita semua.. Amiin...

Sebenarnya Raya kali ni rasanya dah masuk raya yang ke 3 dah aku beraya kat perantauan, sedih tu sedih la jg sb takdpt beraya dgn famili tercinta.. tapi aku masih dpt control la perasaaan aku ni, iyerla dah kali ke 3 beraya di tempat org, dah mjadikan aku dah biasa beraya tanpa keluarga di sisi.. kata org tua2, alah bisa tegal biasa... betul ker pepatah tu? Haha.. lantaklah, betul ke tak, itu aku tak kisah.. aku ni tak tau sgt sastera2 ni... hehe2...

Pepagi lagi aku dah bangun, nak solat subuh, tapi kali ni aku bangun punyerla awal.. pukul 3.45am dah bangun.. tapi aku rasa mengantuk lagi, so aku smbg tido lagi..hahaha.. then tersedaq dlm pkul 4.10am.. aku dah mals nak smbg tido..so aku bangun la awal skit.. sempena nak menyambut hari mulia, hari Raya Aidilfitri.. bila aku p bilik air, punyerler sejuk air.. tketar2 badan aku.. dah la aku ni demam2 skit mlm tadi, bangun jer dah rasa nak pening jer kepala aku ni.. takpola.. redha jer..

So, disebabkan subuh tu sejuk sgt je aku rasa, aku pakai baju 3 lapis.... iyela, sweater aku lupa nak bawak skali, so aku pakai jer la baju 3 lapis.. panas skit badan aku.. sbnrnya mlm raya ni aku iktikaf kat masjid jer.. so, sgala kelengkapan raya aku dah siap packing dah.. tapi tlupa nak bw sweater. Mana la aku tau sejuk sgt subuh ni...

Lepas jer selesai solat subuh, aku sempat lagi p landing kan badan aku kat “port” aku kat dlm masjid tu.. tapi skejap jer sb lepas tu aku nak p sarapan kat dewan makan.. he2..dpt makan free plak tu.. tu yg best.. lepas jer makan sarapan, aku p mandi.. nak bsiap utk solat Raya plak... aku dengaq Imam smlm ader umumkan, slt Raya stat dlm 8.45am, so aku kena la siapkan diri sblm waktu tu..

Lepas selesai solat Raya, aper lagi.. aku meluru skali lagi kat dewan makan, makanan dah sdia utk dijamah.. fuyoo... Nasi beriani + ayam masak merah... kira okla sb dapat free.. siap tambah nasi plak tu.. hehe..

Lepas semua selesai, famili aku kol aku.. nak lepaskan rindu la katakan... lamanyer aku bgayut dgn hnset aku tu... hehe...

oh ya hmpir tlupa nak habaq, hari ni byknyer mesej yg aku terima drp member2 skalian ucap selamat hari raya kat aku.. gumbiranyer rasanya..


<<>>
“Selamat Hari raya Aidilfitri, maaf zahir dan batin”
......................
Ni plak antara pantun yg member aku forward kat aku..

“Anak monyet bayar zakat, sowy raye nie xde kad..
Anak itik makan roti, hnye sms sbg pengganti..
Anak owg buat kuih raye, selamat ari raye..
Anak ikan dalam tin, maaf zahir batin..”
.........................


Kalo ikut apa yg aku bljq masa muda2 dulu, pantun ni tak menepati ciri2 pantun yang baikla..main hentam jer org yg buat pantun ni, ikut sedap jer.. tak puitis betul la.. eh2, pandai pulok aku komen pantun dorg ni.. apa2 pun, kira okla jg pembuat pantun ni, kreatif jg la.. okla aku bg 2 bintang jer drp 10 bintang.. haha

Dlm pukul 11am, aku n member aku berangkat nk pulang ke kolej, byk assingment menanti d sana.. So, itula antara pengalaman aku masa raya pertama..sebenarnya ader lagi citer yg best2 masa hari pertama ni, tapi letihla nak taip keyboard ni.. cukuplah dulu stakat ni, kalo aku rajin & kalo aku ader masa aku citer kat korg yer..harap2 korg thibur jg la dengaq citer aku yg tak berapa nak best ni..

diari 11

Aku, baju raya dan selipar baru

Utk tahun ni, aku tak beli baju raya dah.. malas nak beli... sebenarnya ade sorg member aku yg baik hati bagi aku hadiah baju raya.. so, aku tak pyhla beli baju raya lagi... gembiranyer.. dan lagi satu, baju yg dia bagi tu, memang memenuhi citarasa aku la.. simple n not complicated... aku ni jenis yg tak suka pakai baju yg menyerlah sana, meyerlah sini, rimas nak pakai..lagi satu, risau jg nt p solat hari raya, timbul plk rasa bangga diri nak tunjuk baju raya jer... jd, baju yg simple adalah pilihan hati.. kalo ader baju putih jer pun dah cukup..





Ni ler baju raya aku.. jubah putih tanpa corak.. cantik kan?
Aku suka sangat pakai baju ni.. sesuai sgt dgn body size aku..



Ni plak selipar yg aku beli sendiri.. harganya boleh tahan jugala.. RM8.00
ader gaya selipar pendekar tak? mula2 aku pakai selipar ni, best
jg rasanya.. lembut & nyaman.. huhu.. tapi bila dah selalu pakai, rasa lain
macam jer kaki aku.. rasa macam nak buat “kuda-kuda” plak.. iyerla,
selipar dah mcm selipar pendekar zaman lampau, so tempias aura tu kena skit kat aku ni.. kihki
h.. aku gurau je la.. korg jgn la percya pulok yer..

diari 10


27hb 9 2008 (sabtu) – 27 ramadhan

Alhamdulillah, hari ni merupakan hari yang teramat indah buat aku.. iyerla, cuti Raya dah start dah.. heppi nyer.. so aku dan sorang member dah plan nak p mana hari ni.. jeng2...
Sebenarnya aku dah decide dah nak p KL hari ni.. so bila dah bincng dengan member aku sorang ni, kami buat keputusan utk p pukul 3pm. Jadi, aku pun p la start motor aku (bukan aku punyer la, member aku..dia suh aku jaga motornya ni time cuti ni sb dia nak balik kampung..).. aku pun drive la motor ni p stesen bas, nak ape lagi, nak beli tiket la... tiket bas nak p pudu.. alhamdulillah, ade jg tiket bas tu.. pukul 2.30pm.. takpola... awal 30 minit jer drp waktu yg kitorg decide.. Yang tak bestnyer.. punyerla MAHAL tiket tu, rm7.40 satu.. cekik darah punyer tiket.. kalo sblm ni rm5.70 jer.. skrg dah naik minyak, melambung jd rm7.40.. sabo ajerla..

Nak diringkaskan citer, kitorng pun bsiap2 ler nak p KL tu.. lepas jer solat zohor, aku n member aku tu p packing pakaian yg nak dibawa.. iyerla nak manfaatkan masa cuti ni la kat KL.. aku dan member aku ni sbnrnyer nk p Sri petaling.. he2.. korng yang baca blog aku ni mesti fikir td aku dan member aku nak p merayau2 kat KL kan... tak baik sangka buruk tau.. he2.. sbnrnya kat Sri Petaling tu ader program mingguan, sabtu malam ahad, ade ceramah.. Otak aku ni yang dah jarang di service, perlu jg skali skala dgr ceramah2 agama ni.. kena service jg dgn ceramah agama ni.. kalo duk asyik dengaq ceramah Fizik kat dewan kuliah, boleh gugur rambut aku ni... haha..
Dalam
Dalam perjalanan nak p KL nih, hobi aku ni suka amik gmbr aper2 jer yg aku rase unik yg aku tengok.. antaranya Penjara Pudu ni bjaya aku snap.. tgok pagar penjara ni pun, mcm seram jer keadaannyer.. dengaq citer, penjara pudu ni tmpat org digantung mati kan???!!! Ee. Malas nak citer bab penjara2 nih..tak best..


ni ler penjara pudu raya yang aku kata menyeramkan tu.. hehe

Okla kita beralih pada citer lain plk...So, memandangkan Ramadhan pun dah nak habis, kalo tak silap dah nak masuk malam ke 28 masa kitorg kat Sri petaling tu, kata org Lailatul Qadar malam2 ganjil jer.. tapi takpola, aku n member aku ni, cuba jg bykkn amal malam tu kat sana.. mula2 hajatnyer aku nak solat terawih 20 rakaat, tapi ntahlah tibe2 jer rasa mengantu malam tu yg teramat sgt.. he2.. so aku buat 8 rakaat jer.. member aku tu siap 20 rakaat lagi.. fuyoo.. aku tabik la member aku ni.. kalo dia baca blog aku, jgn dok kembang kempis idung tu yer sb pujian aku ni..kihkih..

Okla yer.. rasanya dah panjang dah aku citer pengalaman aku pada hari pertama cuti ni.. semoga berjumpa di lain masa yer.. Selamat Bercuti kepada yang dah bercuti (termasuk aku skali la..hehehe)

Thursday, September 25, 2008

diari 9

Assalamualaikum semua..
bertemu lagi kita yer.. sajer2 ni..tgh dok busy buat assingment aku, sambil2 tu aku buka la blog Ustaz aku, pastu rasa tertarik dgn artikel yg ada dlm blog ustaz aku..so aku pun copy n paste la kat blog aku ni, so sesaper yg tbaca kat sini, harap dpt manafaat dunia n akhirat..….."Kehidupan dunia adalah satu ujian dari Allah untuk ummat manusia. Olehkerana itu tak akan mungkin seseorang manusia itu yang ingin melaluihidup di dunia ini tanpa apa2 kesusahan dan rintangan. Dan sebenarnyadalam ujian itulah adanya kemanisan hidup. Tapi wahai saudara kusekalian..kemanisan tersebut takkan dapat dikecapi melainkan merekayang mempunyai sifat "REDHA BIL QADHA" (redha dengan ketentuan Allah).Dan yaqinlah bagi orang beriman tu takkan lari dari dua keadaan.Samaada akan dapat yang baik atau terbaik.. Seorang yang beriman apabila menerima apa-apa kenikmatan dari Allah dia akan bersyukur. Janji Allah " لئن شكرتم لأزيدنّكم " (jikakamu bersyukur maka pasti dan pasti akan ditambahkan nikmat untukmu).Inilah yang dikatakan mendapat yang baik. Sebaliknya jika seorangberiman mendapat sesuatu kesusahan maka dia akan bersabar. Janji Allah "إن الله مع الصابرين " (sesungguhnya Allah akan bersama dengan orang-orang yang sabar). Kebersamaan Allah inilah dikatakan yang terbaik. Adapun bagi orang yang tak beriman dalam kdua-dua keadaan merekadalam kecelakaan. Apabila mereka mendapat nikmat maka mereka akan lalaidalam nikmat tersebut sehingga mereka lupa akan Allah dan apabilamereka mendapat kesusahan mereka akan menyalahkan taqdir. Olehitu wahai saudaraku sekalian…Marilah kita sama-sama membentukkeimanan dan keyaqinan kepada Allah supaya dalam apa jua keadaan kita akan dapat yang terbaik……..
harapannya, moga kita muhasabah diri kita semua yer..
wallahu’alam..

best regards:
physicist
8th August 2008
10:44pm
at my room

diari 8

"In the name of Allah, the Mercy-giving, the Merciful"
Bismillahirrahmanirrahiim..
Alhamdulillah, td baru jer balik dari Masjid Jamek Sri Petaling.. lama dah tak jenguk Masjid Jamek Sri Petaling, rasanya hampir sbulan tak pegi sana… rindu rasanya dengan suasana keagamaan di sana… tenang hati bila dah pegi sana…
Mungkin sblm ni aku ni sibuk sgt dgn assingment yg tengah dok melambak skrg ni… tapi Alhamdulillah dalam kesibukan nak siapkan assingment tu, Allah lapangkan jg sedikit masa yang ada untuk dimanfaatkan utk urusan Agama… Syukur Alhamdulillah…
kitorg pegi iktikaf sehari jer kat Masjid sb mlm smlm ader program mingguan… ramai jg la yang pegi kali ni, kalo tak silap 24 org semua dari UPSI, so smlm kitorg pun deal la dgn Ustaz kat sana tuk buat special program utk kitorg ni… hehehe… Alhamdulillah, byk nasihat yg berguna yg Ustaz tu bagi kat kitorg semalam…
Yg bestnyer dapat la jumpa ngn Ust. usamah…. kalo ust baca blog aku ni, mesti ust tersenyum kan… kihkih… takdela gurau jer… sempat juga la kitorg bbual2 n makan skali ngn Ust…. yg specel nyer tu, ust siap sponsor lagi kitorg tuk sarapan tu… ada 3 dulang semuanyer…. Alhamdulillah, rezeki dari Allah…
okla, rasanya cukupla dulu utk kali ni, nak sambung buat assingment yg tertangguh pulok…hehehe… asingment…asingment…. apa boleh buat, dah jd pelajar U, kenala buat asingment.. pening2…hahaha…
maassalamah….


Best regards:
physicist islam
Sunday
3:21pm (2nd August 2008)

diari 7

assalamualaikum.
rasanya dah lama tak post kat blog ni.. iyerla kan , baru lepas habis cuti sem almost 2 months, so malas nak buka blog ni..
skrg ni pun baru jer start kuliah, assingment pun takdela sgt, tapi dah aderla satu dua subjek yg lctr suh buat assingment dah..
tapi skrg ni, tgh busy skit nak siapkan report ROS 1, nasib baik instructor suh submit minggu ke 3, so takdela nak kelam kabut sgt..
sem ni harap2 dapatla buat yg lebih baik daripada sem2 lepas.. tgok kengkawan yg lain, suma pointer tinggi2, so sem ni hrp2 dptla jg tgi2 mcm diorg suma tu..
anyway gud luck untuk anda semua yg sudi baca blog saya ni…
saje je, nak hilangkan boring..


best regards:
physicist
11th July 20083.55pm

diari 6

hari ini 8 hb april 2008. aku dan housemate ku dah merancang nak pegi kampus.. nak bagi sokongan terhadap bantahan video klip "FITNA".. seawal pukul 8.20am kami semua bertolak… abe mael, abe zaiful, abe man, fadhiri, faizol dan aku berkonvoi dgn motosikal ke tapak perhimpunan aman di hadapan bitara siswa kampus UPSI… aku tumpang ngn fadhiri je, my roomate… hajatnya mula2 nak naik bas je pegi kampus, tapi dah fadhiri ajak aku join skali..aku pun ON jer… kihkih.. credit for fadhiri..
sampi2 je kat kampus, kami terkedu… takde saper pun yg dtg tuk demonstrasi aman tu.. dalam perancgn MPP, pukul 8.30am start, tp disebabkan ada technical problem, demonstrasi bmula almost at nine o’clock.. jdi utk mengisi masa sblm bermulanya acara pagi tu, kami pun pegila isi perut ni kat cafe kat bitara siswa tu.. hehe.. lapar jg..aku order mee goreng + tea tarik jer.. rm2.00 jer..
ok, dipendekkan citer.. bila dah abis makan tu, MPP agih2 kan beberapa poster bantahan kat kitorg… aku amik yg tertulis "kami sayang islam" dalam tulisan jawi.. ader member amik "dont insult islam".. dan byk lagi..
demonstrasi bmula dengan kata2 alu2an MPP.. demonstrasi bertambah "panas" dgn ucapan2 wakil2 pelajar dihadapan puluhan mahasiswa yg berkumpul di dpn bitarasiswa..
demonstrasi berakhir sejam kemudian…


#########################################

lepas jer abis join demonstrasi tu, aku pegi jumpa lectr ODE aku, nak bincang jawapan assingment aku… penat juga cari bilik lectr en abd halim ni… ntah berapa kali aku pusing kat bangunan malim sarjana tu, rupanya2 en abd halim duk kat tingkat 3.. hehehe…
alhamdulillah perbincngn dgn en abd halim takde problem sgt.. aku pun siap selitkan citer masa kitorg wat demonstrasi aman tadi.. hehehe…
okla yer… aku nak p makan tengah hari ni.. member aku dah beli lauk dah.. gu nak makan jer…
wsalam..

best regard:
new physicist
8th April 2008

diari 5

Assalamualaikum to all my frens..
25th of march, i’ve face new memory in my life.. little bad i think..
actually, on that nite, when i’ve finished my class around 10 o’clock, i returned to my hostel.. after rested my body for a while, i went to surau to perform solat isyak..
alhamdulillah, when i finished performing that solat, i continued reciting the quran, the qalamullah.. but, i felt so slepy that nite.. dont know why, mybe little bit tired from attending the class…
then, i put the quran laying on my body, and decided to take a short rest.. zzzz..zzz..
when i woke up, it was almost an hour past.. then i realized something happen…my handphone was missing…!!!
but i tried to remember back, where i put my handphone before…
lastly i found that, my handphone have been stolen… isk2,…so sad…
but i’m tried to tell to myself, there will be a hikmah from Allah for tht bad experience..
please pray for me ok..


best regards:
"new physicist"
1.20pm
27th March 2008

diari 4

Assalamualaikum…
alhamdulillah, i’ve finish publish my magazine "Astronomy Magazine" last week…and yesterday, i’ve submited it to my lecturer.. huh… lega rasanya… iyela, most of my times, only spent to complete the editting and desinging the magazine using photoshop.. quite hard..!!!

best regards:
"new physicist"
9:23am
15thmarch 2008 (saturday)

kepada pelawat yang budiman, sila tinggalkan komen sebelum anda keluar.. terima kasih

 

"..terima kasih kepada pengunjung yang sudi melawat di blog ini.. senyumlah seikhlas hati, kerana dengan senyuman hati akan menjadi riang..."

Welcome to Ukhuahfillah.blogspot.com.
Template by: Abdul Munir