Welcome to ukhuahfillah.blogspot.com.. thanks to all.. Selamat datang saya alukan Kepada anda surfers budiman, semoga ukhwah dapat dibina.. Semoga silaturahim dapat dijalinkan

Wednesday, October 8, 2008

Baik Punyer Petua..

Ni petua yang baru aku dapat dari petugas stesen minyak petronas kat tanjong malim....
masa-masa tengah gawat dengan harga minyak naik melambung nitentu korang nak isi minyak dengan harga yang dulu atau lagi murah dari dulu aku dengan supervisor minyak ni agak rapat la, so dia rasa aku org yang agak sesuai kot utk dia berikan tips mcm mana nak turunkan harga2.52 sen kat pam minyak jadi 1.98 or suka ati korang la nak letak berapa sen... mula2 mmg aku tak percaya... tapi......


1.Korang kena gi kaunter pam tu cakap nak isi penuh bagi le berapapun... dengan mengatakan isi penuh jer korang boleh setting balik hargakat pam korang pilih tu... x kira la pam 1 ke, pam 2 ker jgn pam angin atau NGV

2. korang gi balik kat pam korang tu, dan jgn angkat nozel lagi.
kat pam tu kan ada dua punat2 utk nomor (bukan utk credit card tau)yang bawah pada screen liter tu... kira mcm nak isi manual nyer hargala

3. korang tekan 'clear' - utk resetkan harga yang kaunter minyak tu set tadi
then korang tekan enter - 3x

4. then korang tekan '0' , '0', '1', '9', '8' (1.98 sen seliter) atau korang tekan la berapa pun korang suka

5. pastu korang tekan enter - 3x sekali lagi

6. tekan butang clear - 2x

7. Then korang tekan berapa puluh korang nak isi

8. Tekan enter lepas dah masukkan nilai isian  

pastu... supervisor petrol pam akan jumpa korang


"woi apa ko buat ni... main tekan-tekan ni... xde keje lain ker...!!!!"
Hehehe..

2 comments:

fizah said...

hampeh tul...ingt betul td.. akak dah nak ajak kwn pi isi minyak kete dah, huhuhu..

arrijal said...

hehe.. jangan marah yer.. biasala nak hilangkan penat urus CEA.. jd, buatla lawak2 sempoi.. haha..

Post a Comment

kepada pelawat yang budiman, sila tinggalkan komen sebelum anda keluar.. terima kasih

 

"..terima kasih kepada pengunjung yang sudi melawat di blog ini.. senyumlah seikhlas hati, kerana dengan senyuman hati akan menjadi riang..."

Welcome to Ukhuahfillah.blogspot.com.
Template by: Abdul Munir