Welcome to ukhuahfillah.blogspot.com.. thanks to all.. Selamat datang saya alukan Kepada anda surfers budiman, semoga ukhwah dapat dibina.. Semoga silaturahim dapat dijalinkan

Thursday, September 25, 2008

diari 9

Assalamualaikum semua..
bertemu lagi kita yer.. sajer2 ni..tgh dok busy buat assingment aku, sambil2 tu aku buka la blog Ustaz aku, pastu rasa tertarik dgn artikel yg ada dlm blog ustaz aku..so aku pun copy n paste la kat blog aku ni, so sesaper yg tbaca kat sini, harap dpt manafaat dunia n akhirat..….."Kehidupan dunia adalah satu ujian dari Allah untuk ummat manusia. Olehkerana itu tak akan mungkin seseorang manusia itu yang ingin melaluihidup di dunia ini tanpa apa2 kesusahan dan rintangan. Dan sebenarnyadalam ujian itulah adanya kemanisan hidup. Tapi wahai saudara kusekalian..kemanisan tersebut takkan dapat dikecapi melainkan merekayang mempunyai sifat "REDHA BIL QADHA" (redha dengan ketentuan Allah).Dan yaqinlah bagi orang beriman tu takkan lari dari dua keadaan.Samaada akan dapat yang baik atau terbaik.. Seorang yang beriman apabila menerima apa-apa kenikmatan dari Allah dia akan bersyukur. Janji Allah " لئن شكرتم لأزيدنّكم " (jikakamu bersyukur maka pasti dan pasti akan ditambahkan nikmat untukmu).Inilah yang dikatakan mendapat yang baik. Sebaliknya jika seorangberiman mendapat sesuatu kesusahan maka dia akan bersabar. Janji Allah "إن الله مع الصابرين " (sesungguhnya Allah akan bersama dengan orang-orang yang sabar). Kebersamaan Allah inilah dikatakan yang terbaik. Adapun bagi orang yang tak beriman dalam kdua-dua keadaan merekadalam kecelakaan. Apabila mereka mendapat nikmat maka mereka akan lalaidalam nikmat tersebut sehingga mereka lupa akan Allah dan apabilamereka mendapat kesusahan mereka akan menyalahkan taqdir. Olehitu wahai saudaraku sekalian…Marilah kita sama-sama membentukkeimanan dan keyaqinan kepada Allah supaya dalam apa jua keadaan kita akan dapat yang terbaik……..
harapannya, moga kita muhasabah diri kita semua yer..
wallahu’alam..

best regards:
physicist
8th August 2008
10:44pm
at my room

diari 8

"In the name of Allah, the Mercy-giving, the Merciful"
Bismillahirrahmanirrahiim..
Alhamdulillah, td baru jer balik dari Masjid Jamek Sri Petaling.. lama dah tak jenguk Masjid Jamek Sri Petaling, rasanya hampir sbulan tak pegi sana… rindu rasanya dengan suasana keagamaan di sana… tenang hati bila dah pegi sana…
Mungkin sblm ni aku ni sibuk sgt dgn assingment yg tengah dok melambak skrg ni… tapi Alhamdulillah dalam kesibukan nak siapkan assingment tu, Allah lapangkan jg sedikit masa yang ada untuk dimanfaatkan utk urusan Agama… Syukur Alhamdulillah…
kitorg pegi iktikaf sehari jer kat Masjid sb mlm smlm ader program mingguan… ramai jg la yang pegi kali ni, kalo tak silap 24 org semua dari UPSI, so smlm kitorg pun deal la dgn Ustaz kat sana tuk buat special program utk kitorg ni… hehehe… Alhamdulillah, byk nasihat yg berguna yg Ustaz tu bagi kat kitorg semalam…
Yg bestnyer dapat la jumpa ngn Ust. usamah…. kalo ust baca blog aku ni, mesti ust tersenyum kan… kihkih… takdela gurau jer… sempat juga la kitorg bbual2 n makan skali ngn Ust…. yg specel nyer tu, ust siap sponsor lagi kitorg tuk sarapan tu… ada 3 dulang semuanyer…. Alhamdulillah, rezeki dari Allah…
okla, rasanya cukupla dulu utk kali ni, nak sambung buat assingment yg tertangguh pulok…hehehe… asingment…asingment…. apa boleh buat, dah jd pelajar U, kenala buat asingment.. pening2…hahaha…
maassalamah….


Best regards:
physicist islam
Sunday
3:21pm (2nd August 2008)

diari 7

assalamualaikum.
rasanya dah lama tak post kat blog ni.. iyerla kan , baru lepas habis cuti sem almost 2 months, so malas nak buka blog ni..
skrg ni pun baru jer start kuliah, assingment pun takdela sgt, tapi dah aderla satu dua subjek yg lctr suh buat assingment dah..
tapi skrg ni, tgh busy skit nak siapkan report ROS 1, nasib baik instructor suh submit minggu ke 3, so takdela nak kelam kabut sgt..
sem ni harap2 dapatla buat yg lebih baik daripada sem2 lepas.. tgok kengkawan yg lain, suma pointer tinggi2, so sem ni hrp2 dptla jg tgi2 mcm diorg suma tu..
anyway gud luck untuk anda semua yg sudi baca blog saya ni…
saje je, nak hilangkan boring..


best regards:
physicist
11th July 20083.55pm

diari 6

hari ini 8 hb april 2008. aku dan housemate ku dah merancang nak pegi kampus.. nak bagi sokongan terhadap bantahan video klip "FITNA".. seawal pukul 8.20am kami semua bertolak… abe mael, abe zaiful, abe man, fadhiri, faizol dan aku berkonvoi dgn motosikal ke tapak perhimpunan aman di hadapan bitara siswa kampus UPSI… aku tumpang ngn fadhiri je, my roomate… hajatnya mula2 nak naik bas je pegi kampus, tapi dah fadhiri ajak aku join skali..aku pun ON jer… kihkih.. credit for fadhiri..
sampi2 je kat kampus, kami terkedu… takde saper pun yg dtg tuk demonstrasi aman tu.. dalam perancgn MPP, pukul 8.30am start, tp disebabkan ada technical problem, demonstrasi bmula almost at nine o’clock.. jdi utk mengisi masa sblm bermulanya acara pagi tu, kami pun pegila isi perut ni kat cafe kat bitara siswa tu.. hehe.. lapar jg..aku order mee goreng + tea tarik jer.. rm2.00 jer..
ok, dipendekkan citer.. bila dah abis makan tu, MPP agih2 kan beberapa poster bantahan kat kitorg… aku amik yg tertulis "kami sayang islam" dalam tulisan jawi.. ader member amik "dont insult islam".. dan byk lagi..
demonstrasi bmula dengan kata2 alu2an MPP.. demonstrasi bertambah "panas" dgn ucapan2 wakil2 pelajar dihadapan puluhan mahasiswa yg berkumpul di dpn bitarasiswa..
demonstrasi berakhir sejam kemudian…


#########################################

lepas jer abis join demonstrasi tu, aku pegi jumpa lectr ODE aku, nak bincang jawapan assingment aku… penat juga cari bilik lectr en abd halim ni… ntah berapa kali aku pusing kat bangunan malim sarjana tu, rupanya2 en abd halim duk kat tingkat 3.. hehehe…
alhamdulillah perbincngn dgn en abd halim takde problem sgt.. aku pun siap selitkan citer masa kitorg wat demonstrasi aman tadi.. hehehe…
okla yer… aku nak p makan tengah hari ni.. member aku dah beli lauk dah.. gu nak makan jer…
wsalam..

best regard:
new physicist
8th April 2008

diari 5

Assalamualaikum to all my frens..
25th of march, i’ve face new memory in my life.. little bad i think..
actually, on that nite, when i’ve finished my class around 10 o’clock, i returned to my hostel.. after rested my body for a while, i went to surau to perform solat isyak..
alhamdulillah, when i finished performing that solat, i continued reciting the quran, the qalamullah.. but, i felt so slepy that nite.. dont know why, mybe little bit tired from attending the class…
then, i put the quran laying on my body, and decided to take a short rest.. zzzz..zzz..
when i woke up, it was almost an hour past.. then i realized something happen…my handphone was missing…!!!
but i tried to remember back, where i put my handphone before…
lastly i found that, my handphone have been stolen… isk2,…so sad…
but i’m tried to tell to myself, there will be a hikmah from Allah for tht bad experience..
please pray for me ok..


best regards:
"new physicist"
1.20pm
27th March 2008

diari 4

Assalamualaikum…
alhamdulillah, i’ve finish publish my magazine "Astronomy Magazine" last week…and yesterday, i’ve submited it to my lecturer.. huh… lega rasanya… iyela, most of my times, only spent to complete the editting and desinging the magazine using photoshop.. quite hard..!!!

best regards:
"new physicist"
9:23am
15thmarch 2008 (saturday)

diari 3

huh..!!! i’m so tired today… my classes are continuosly from early morning until 4 o’clock in the evening… started with my biology lab (last session for this semester- gembiranyer…hehehe)..then continued with ODE’s lecture at Tman Univercity… huh… too far from lab…
out of suddent..
""""Allahuakbarullahuakbar….."""
alamak,dah azan dah… sorry i’ve to go out now, solah is the most important thing tht i should perform first..
to be continue…
4.43pm 10th march 2008 (monday)


…CONTINUED….

Alhamdulillah, i’m just come back from performing the Solah Asar..
ok, lets continue my story.. hehehe.. ok.. today my ODE’s lecturer (Encik Abd halim) just recall the previous lecture on last week lecture, but for the overall, i noticed that it quite difficult to understand the topic…not the concept, but the way to answer the questions..hahaha.. as conclusion nyer, aku kureng faham la kot.. hehe..
insyaallah, later on, i’ll spend more time doin the excercise for tht topic, kata org tua2 "practice makes pefect"… iye tak?
okla, aku pun dah takde idea nak cite ni.. around 6.15pm this evening, ada program kat surau.. Az-ziarah (gash).. so nampaknya aku kena go out lagi ni.. hehe..
kepada yang sudi baca story aku ni, time kasih bbyk yer.. saje je aku tulis ni, nak ilangkan boring la katakan..kalo ada yg broken english tu, biasala kan.. hahaha…
lets do correction for me ok.. wassalam…



best regards:
"new physicist"
6.00pm
10th march 2008

diari 2

Assalamualaikum…
firstly, alhamdulillah thanks to Allah coz still give our beloved Tok Guru Nik Aziz to handle Kelantan under the islamic party of democratic…
most of the day i’ve spent my time waiting for the overall result for this 12th malaysia’s election day.. and finally i can smile with the results… Barisan alternatif finally got majority in 5 countries, quite bad news for the rest who not in our part… especially BN…
"Semoga berjaya dalam menerajui negeri di bawah panji2 Islam"


best regards:
new physicist
1.04pm (9th march 2008)

a day after election

diari 1


So long time not update my own blog.. actually, i dont know what i wanna create here, thats why my blog stil the same almost 1 semester… hahaha…before that, selamat mgundi bagi yang dah boleh mgundi erk,undilah parti yg bjuang utk agama, bukan bjuang tuk dunia semata2…harap2 korang fahamla erk…tapi aku stil underage lagi ni, so takdapat nak mgundi… hehhe. muda lagi rupanya aku ni.. hahaha…
today, i just finish my discussion with my friend, in the way to complete my new assingment.. waaa… biology’s project…i’ve lots of assingments to finish this semester.. compared to the first, second and third semester i studied here (UPSI), this semester is almost the busy one.. with the publishing of my own magazine (stil under construction now)- "Astronomy Magazine"… looks great to hv own magazine kan???..hahaah.. but to finish it,takes lot of my time.. huhu… sabo ajela kan…
pedadogy assingment also stil in progress, dont know how to start.. next two week must be submitted…waaaa… Ya Allah helps me…
apa lagi erk…. oh ya, my bimbingan n penasihatn assinment pun stil tak siap lagi.. its ok, i’m juz take role for editting, the rest i leave to other members… baru fair kan..?? takkan aku nak wat semua, pening la kepala otak aku ni… kihkih…
tapi yang best nyer.. last week i’m got my result for the midterm test, wow… getting the highest marks in Ordinary Differential Equation (ODE) makes me so happy… thanks Allah… bukan nak riak yer, saje buat motivate to kengkawan, belajar rajin2 yer…jgn dok pikiq pasal awek jer..hahaha…anyway thanks to Mr Abd Halim, my ODE’s Lectr, he’s so gud… enjoy masuk kelasnyer… tak ngantok.. hahaha..
Kalo en Halim baca blog aku ni, mesti kena puji lak kat kelas..hahaha.. takdola, gurau jer…
but actually not only me got that gud distinction, my genius fren also got the same result.. hehehe.. congrates to "her"… who? hahaha.. biarla rahsia.. korg pandai2 la cari saper yg aku kata genius tu…
okla, i wanna go out now.. perut lapar la… hari ni makan maggie je…pastu tadi sblm asar makan biskut n minum teh jer.. tak sempat nak p kuar beli lauk… malas nak jalan… lepas ni nak p beli lauk yg spesel2 punyer… saper nak join? jum kita pi KHAR… nak bli lauk kat situ jer..dekat skit….


best regards:
"new physicist"
6.27pm
8th march 2008 (on election day)

kepada pelawat yang budiman, sila tinggalkan komen sebelum anda keluar.. terima kasih

 

"..terima kasih kepada pengunjung yang sudi melawat di blog ini.. senyumlah seikhlas hati, kerana dengan senyuman hati akan menjadi riang..."

Welcome to Ukhuahfillah.blogspot.com.
Template by: Abdul Munir